Neuburské - 1. moravsko-česká vinařská

Neuburské

Synonymum: Neuburger
Původ: NEUBURSKÉ pochází z Rakouska, kde se vyskytuje již téměř 150 let. Údajně bylo vyplaveno Dunajem ve Wachau. Dříve se uvádělo, že je nahodilým křížencem Rulandské bílé x Sylvánské zelené. Poslední poznatky však nasvědčují tomu, že se jedná o odrůdu vzniklou nahodilým křížením Veltlínské červené x Sylvánské zelené.
Ve svém původním domově, v Rakousku, se jmenuje NEUBURGER. Je zajímavé, že v českém přepisu názvu hláska „g“ mizí a název Neuburské (bez „g“) je gramaticky správný. U nás se vžila výslovnost „naiburk, naiburské“ namísto „noiburk, noiburské“.
Na Moravě se začala tato odrůda pěstovat po roce 1915. Hrozny jsou malé, velmi kompaktní s velmi příjemnou ovocnou chutí. Kulaté žlutozelené bobule bývají pokryté tmavým tečkováním. Hrozny jsou díky své příjemné chuti vhodné i k přímé konzumaci. Hrozny se sklízejí od druhé poloviny září (středně pozdní zrání).
Rok zápisu ve SOK:1941
Barva: žlutá až zlatově žlutá
Víno: Víno má barvu světle zeleno-žlutou, vůně jemná muškátová až kopřivově broskvová v mladém víně jsou vůně ořechů, ve zrajícím přicházejí do vůní červeného ovoce, chuť NEUBURSKÉHO je středně plná až plná, harmonická a hebká, s nižším obsahem kyselin a svěží dochutí, nenapodobitelně pikantní, mírně nahořklá skořicová chuť. Je vyhledáváno znalci a milovníky vín.
Stolování: Nižší obsah kyselinky umožňuje i společenské popíjení bez konzumace potravin. Přitom dochuť vína je dlouhá a příjemná. Ještě větší požitek je ale při pití NEUBURSKÉHO společně s dobrým jídlem. Při nejrůznějších gurmánských příležitostech se ukáže univerzálnost této odrůdy. Hodí se k širokému spektru jídel, a nemusí to být zrovna francouzské nebo italské speciality, ale i běžná česká kuchyně.
Víno z této odrůdy lze konzumovat k přírodním úpravám tmavého masa k smažené i pečené drůbeži, k drůbežím paštikám, k bílým sýrům, k nejrůznějším neutrálním pokrmům nebo hutným gulášovým omáčkám.
V našem případě se jedná o velmi suché víno, s nízkým obsahem zbytkového cukru (1,3 g/l).

Novinky

*** VÁNOCE 2018 ***

Blíží se adventní čas.

Jako již tradičně připravilo vinařství Víno Sýkora s.r.o. speciální Vánoční víno.

Jedná se o směs červených vín s vyšší tříslovinou, nižším obsahem kyselin a vyšším obsahem zbytkového cukru (polosladké).

Vánoční cuvée (směs) vyniká svou intenzivní kořenitou vůní, mohutnou chutí a je pro milovníky vína ideálním nápojem při rozjímání a bilancování, při rozmlouvání s přáteli, anebo k četbě za dlouhých předvánočních a vánočních večerů. Konzumujte ale v rozumné míře, obsahuje 11,5 % obj. alkoholu.

Přijďte od 26.11.2018 ochut­nat do naší vinotéky v Horních Počernicích nebo v Hostivaři! Cena 100 Kč/L (sudové stáčené víno moravských vinic)

MLADÁ VÍNA - ROČNÍK 2018

Od listopadu 2018 prodáváme Mladá vína – ročník 2018. (bílá, růžová, červená) z produkce Víno Sýkora s.r.o., Čejkovice.

  • BÍLÁ: Müller Thurgau-suché, grepová vůně, Muškát Moravský-polosuché, muškátová vůně
  • RŮŽOVÉ: Svatovavřinecké-polosuché, vůně lesních malin
  • ČERVENÉ: Modrý Portugal-suché, vůně třešní

Jednotná cena: 120,–Kč/láhev 0,75L

Ochutnejte Mladá vína 2018 z výborného ročníku v předstihu před Svatomartinský­mi víny!

© 2009 - 2018 1. moravsko-česká vinařská s.r.o. & Webarium s.r.o.